Skip to main content

Varför utbildning?

Ett krav som lönar sig

Det är du som arbetsgivare som bär ansvaret för att personalen har tillräcklig utbildning, både för truckar samt för mobila arbetsplattformar. Det är också i första hand arbetsgivaren som svarar för att kraven för användning av arbetsutrustning (truckar, mobila arbetsplattformar mm.) uppfylls. Det beror på att föreskrifterna grundar sig på Arbetsmiljölagen och har samma tillämpningsområde som denna. Med rätt utbildning minskar dessutom antalet olyckor och din lönsamhet ökar (se nedan).

I Arbetsmiljölagen kapitel tre, 3 § står bl a att läsa:

”Arbetsgivaren skall förvissa sig om att arbetstagaren har den utbildning som behövs och vet vad han har att iaktta för att undgå riskerna i arbetet. Arbetsgivaren skall se till att endast arbetstagare som har fått tillräckliga instruktioner får tillträde till områden där det finns en påtaglig risk för ohälsa eller olycksfall.”

Denna lagparagraf följs upp av Arbetsmiljöverkets föreskrifter om användning av truckar, AFS 2006:5, där det står:

”En truck får användas bara av den som har dokumenterade teoretiska och praktiska kunskaper för att använda den säkert”.

I kommentaren till detta säger man att:

”En lämplig utbildning för truckförare är den som följer den läroplan som utarbetats i samverkan mellan arbetsmarknadens parter och branschorganisationer. Det är viktigt att utbildningen ger grundläggande kunskaper och färdigheter i truckanvändning. Det är även angeläget att utbildningen anpassas till de arbetsuppgifter som föraren förväntas ha efter avslutad utbildning. Repetitions- och fortbildningskurser är viktiga för att upprätthålla en säker truckanvändning. Det kan t.ex. vara nödvändigt med en fortbildningskurs vid större förändringar i arbetet. Repetitions- och fortbildningskurser ger också möjlighet till attitydpåverkan när det gäller säker truckhantering, riskmedvetenhet och vilja att följa uppställda regler.”

Arbetsmiljöverket anser naturligt nog att en lämplig utbildning är en sådan med en läroplan som kunniga parter tillsammans har utarbetat. Vi följer denna läroplan. De betonar även vikten av repetitionsutbildningar för att hålla säkerheten på en hög nivå.

Vad gäller mobila arbetsplattformar finns liknande bestämmelser i 29 § i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om användning av lyftanordningar och lyftredskap, AFS 2006:6. Vi följer för mobila arbetsplattformar den ISO-baserade läroplanen LLP.

Arbetsmiljöverket genomför regelbundet inspektioner där de tar upp följande frågor:

  • Hur företagen arbetar med att bedöma riskerna och förbättra arbetsförhållandena där truckkörning förekommer.
  • Belastningsergonomiska risker i samband med truckkörning och hantering av gods/varor.
  • Tillstånd och kunskaper för truckförare.

Vad säger statistiken?

Olyckor med truck ökar. Mellan 2004 och 2008 har olyckor med truck ökat med 10 procent. Samtidigt har anmälda arbetsolyckor totalt minskat med 14 procent. Nedan redovisas procentuell utveckling 2004 till 2008 för olyckor med truck jämfört med samtliga arbetsolyckor. Orsaken till olyckorna var främst att föraren tappade kontrollen över trucken, 72 procent. En tredjedel av olyckorna drabbade fötterna, oftast på grund av klämning. Andelen arbetsolyckor med över två veckors sjukfrånvaro var något högre bland truckolyckorna än för samtliga olyckor, 43 procent mot 40 procent.

Med vår utbildning kan vi hjälpa Dig att minska risken för olyckor på arbetsplatsen. Det tjänar du på i längden.

(* Källor: Arbetsmiljölagen SFS (1977:1160), Arbetsmiljöverkets föreskrifter om användning av arbetsutrustning, AFS 2006:4, Arbetsmiljöverkets föreskrifter om användning av truckar, AFS 2006:5, Arbetsmiljöverkets föreskrifter om användning av lyftanordningar och lyftredskap, AFS 2006:6 samt Arbetsmiljöverkets ”Korta arbetsskadefakta Nr 1/2010”)